När det så gäller prissättning vid bokbordet så uppkommer omedelbart frågan om vinst. Ska försäljningen gå med vinst, varför och i så fall hur mycket?
För mig är svaret enkelt - ”ja, det ska gå med vinst”. Inte för att tjäna pengar på det, utan för att vinsten minskar skadan från eventuellt svinn, det möjliggör att ge bort böcker i rätt tid till rätt person och det gör också att det i ekonomiskt trängda tider inte riktas kritik mot ett välsäljande bokbord. Men självklart ska du inte räkna med att bokbordet är till för att täcka delar av din lönekostnad (om du är anställd) – det ska ses som en service – och inte minst som en missionsinsats!
Se också för allt i världen också till att ha priser som inte kräver en massa växel hos den som handlar! Våra priser är 10 (”fyndhörna” med en del gamla böcker – här kan du ha dina gamla trötta ex med gott samvete!) - 50 (ett trettiotal titlar) – 75 (ca 10 titlar) – 100 (4-5 titlar) – 150 (3-4 titlar) – 200 kronor (2-3 titlar). Böckerna för 75 har sålt rätt dåligt, vilket delvis kan ha att göra med att det ändå är ett uddapris jämfört med de andra – kan bli något att titta närmare på. Så sikta på jämna tiotal – det säljer bättre!
Hur då ta betalt? Vi har ett enkelt kassaskrin där betalning kan erläggas. Bulta fast i bordet om stöldrisk föreligger! Och se till att töm pengarna ofta – det gör också att du har bra koll på hur försäljningen går. Om inte annat så bör det göras minst två gånger i månaden, men i vissa kyrkor där många rör sig bör det göras så ofta som 1-2 gånger om dagen så att inte tillfället ska göra tjuven.
Se också till att göra regelbunden reklam. Affischera i kyrkan, annonsera i församlingsbladet, ta upp det i pålysningarna i några gudstjänster, ta hjälp av konfirmanderna att sälja vid kyrkkaffet... Det finns många idéer att använda. Tänk dock på att inte vara för påstridig. Något jag brukar göra är att gå i butiker bara för att möta goda och mindre goda säljare, för att uppleva hur det känns att bli bemött av olika slags säljare – bilhallar är min favorit för denna övning. Kan vara ett bra tips också för dig!
Slutligen – håll fräscht. Håll rent från papper, foldrar, information och annat som inte är böcker. Du är ansvarig för bokbordet. Då bör du också få bestämma om vad som finns där! Om du likt mig inte älskar att skylta snyggt, och inte är bäst på det kan det vara värt att ta hjälp här – liksom på andra håll. Delegera i så fall ansvaret så att den som sköter ”layouten” har fria händer på det – precis som du ska ha fria händer för att sköta beställningar och annat.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar