Nu är det dags för lite finlir. Jag kan inte säga att jag är något fullblodsproffs på allt som rör försäljning, inte heller att jag är bäst på exempelvis skyltning (tvärtom, här vet jag att jag har min svaga sida!) men jag tror ändå att jag har en del att komma med efter flera års bokansvar på läger och i församling. Några punkter vill jag ta med som är värda att tänka på.
Det första är att föra regelbunden statistik. Du bör efter något halvår – år veta hur mycket pengar du säljer för, vilka titlar som säljer bäst och också veta hur mycket böcker du säljer per vuxen gudstjänstbesökare. Detta mått har betydelse för att du ska kunna planera på lite sikt. Första månaderna 2010 har vi ett SVGB (sälj i kronor per vuxen gudstjänstbesökare) på drygt 4.50:-. Det är en bra siffra. Vårt bokbord har dock fått en rejäl uppfräschning sista året. Innan dess låg siffran betydligt lägre, ett SVGB på ca 1:-. Alla köp sker inte i anslutning till söndagens gudstjänst. Men de flesta gör det, i vart fall hos oss. Därför är det, i brist på bättre, det mått jag använder.
Jag har tidigare varnat (länk) för faran med hyllvärmare. Böcker ska säljas. Tar de slut kan man ta hem nya, samma titel eller andra. Men man ska inte ha böcker som ligger för länge. Därför är det värt att med jämna mellanrum hålla en bokrea.
Bokrea bör hållas under minst en, helst 2-3 gånger om året. Det kan vara rea på delar av sortimentet eller på sortimentet i dess helhet. Under den ”vanliga” bokrean 2010 hade vi 20% rabatt på hela vårt sortiment (utom fyndkorgen där böckerna kostar 10). Med vår pristabell 50-75-100-150-200 blev priserna 40-60-80-120-160 vilket är en hyfsat jämn linje. Längre fram i vår kan det vara läge att ta en rea inför sommaren med större nedsättningar, men bara på delar av sortimentet (potentiella hyllvärmare). Samma sak kan ske runt allhelgonahelgen.
Tänk på att fixa julklappsböcker i god tid, senast till början av december. Ha många, gärna också billiga, och med stor bredd. Inför det nya året är det också läge för nya andaktsböcker – även om de säljer olika mycket i olika församlingar. Och glöm inte vittnesbördsböckerna – populära att ge bort! Inför påsk och inför sommarsäsongen kan det också vara läge att göra specialsatsningar. Detta speciellt om din kyrka är en sommarkyrka med många besökande turister. Tänk lågpris så försäljningen stiger. Och glöm inte att kassan måste tömmas även sommartid!
Några gånger om året kanske du möter någon ny bok som är spännande och bra – och som du kan köpa i större mängd till bra pris. Själva har vi precis köpt in en större mängd av Per-Eive Berndtssons bok Vindarna från väster och därigenom fått en hygglig rabatt. De första veckorna som den säljs hos oss så är det till ett specialerbjudande där den kostar 150 i sig själv, och 200 inklusive 2 st 50-kronorsböcker. Syftet är inte vinst, utan omsättning och försäljning. Men jag hoppas ändå att det ska bli en liten vinst av detta, att många köper Berndtssons bok om keltiska kyrkan (ohejdad obetald redaktionell reklam från min sida här) – och att färre 50-kronorsböcker blir hyllvärmare.
När lagret tunnas ut – beställ igen! Köp inte bara de titlar du haft som sålt bra (till sist mättas marknaden) utan leta nya böcker aktivt – hos förlagen och på nätbokhandlarna. Då ligger det nya titlar regelbundet på bokbordet vilket får dina trogna kunder att återkomma för att handla mer.
Jag hoppas att du som bokbordsansvarig har läst dessa poster och fått ut något av dem som ger mersmak för fortsättningen. Har du funderingar, posta en kommentar så svarar jag.
/Fader Johannes
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar