2010/03/22

Bokbord i kyrkan 1 – behövs de i våra kyrkor idag?

Jag tänker ta en serie inlägg om något som kanske är lite gammalmodigt. Bokbord, med fysiska böcker av papper.




För 150 år sedan fanns det mängder av kolportörer som spred kristen litteratur i vårt land. Goda böcker är något som inte bara behövdes då utan som också fyller en funktion idag. Därför kommer jag att skriva en serie inlägg med tips för dig som är ansvarig för, eller vill starta ett, bokbord i din kyrka/församling.

Den första frågan som man behöver ställa sig är om det överhuvudtaget behövs? Behöver man hålla på med bokförsäljning i kyrkan? Behövs böcker idag?
Mina svar är enkla. Ja, Ja, Ja. Böcker behövs idag. Goda kristna böcker behövs idag. Och de behöver säljas i kyrkan.
De missionsbokhandlar som en gång fanns har på de flesta ställen försvunnit. I de städer där de ännu finns ska man vara glada över att butiker som Gospelhörnan och Duvan ännu finns kvar. Men för de flesta av oss är minnet av missionsbokhandeln i staden något som är just ett minne.

Behovet av god litteratur är något som kvarstår. Bibeln består. Behovet av böcker som hjälper oss att tränga djupare in i Bibeln och i livet tillsammans med Gud tror jag finns kvar. Nu är det i och för sig så att de som läser böcker i Sverige i stort är färre till antalet – men de som läser böcker läser mer! I vårt land säljs en hel del böcker, vilket också delvis hänger samman med de nya distributionsformer som dykt upp de senaste åren. Pocketställ i mataffärerna är ett exempel. Internetbokhandlarna är ett annat.

För kristna böcker så finns numera främst näthandel som alternativ för människor. Men få är de som handlar regelbundet där, och ännu färre som handlar spontant där. Vid ett bokbord i kyrkan kan detta spontana möte med böcker få ske. Det är ett tungt skäl för att ha bokbord i våra kyrkor. För det spontana mötet ger möjlighet till att få läsa god litteratur – litteratur som kan få mig att växa som människa och kristen.

Följ serien här, här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är viktigt detta med bokbord, uppbyggelse etc. lika viktigt som att få en levande församlingsgemenskap är att få näring genom den och genom ex. litteratur!

Kul serie!

Johannes Tirén sa...

Tack för uppskattningen! Tipsa gärna bokbordsansvariga du känner om den!