2010/03/29

Bokbord i kyrkan 4 – Att hitta böcker

Hittills i serien har jag skrivit om bokbordets betydelse, om hur man inte ska göra och om hur man kan börja med ett bokbord. Nu kommer vi till det viktiga - böckerna.

Hur hittar man dem? Generellt kan sägas att det finns två alternativ – antingen beställa direkt från förlagen eller att beställa från internetbokhandlare som Adlibis eller bokus. Själv har jag beroende på situation beställt både från förlag och från näthandlare. Prissättningen har ofta styrt mitt val av beställningskanal, men även smidigheten spelar roll. Exempelvis har bokförlaget Libris i skrivande stund en mycket svårarbetad hemsida, medan nätbokhandeln Adlibris är mycket lättarbetad. Ska du bara beställa 1-2 exemplar/titel och dessutom från flera förlag är nätbokhandel nog att rekommendera. För kompletteringar eller större beställning av enskilda titlar kan förlagen vara väl värda att snegla på. Papperskataloger finns också - förlagen skickar gärna om du mailar eller ringer dem. Några av de större kristna bokförlagen är Libris, Verbum, Argument, Marcus, Gospel media och Livets Ords förlag.

När du botaniserat sortimenten är det dags att skissa på vad som ska beställas. Här är värt att fundera på var man är, hur många som firar gudstjänst och vilka åldrar de har. Viktigt är också att du själv har läst i vart fall en del av de böcker du tar hem. Om titlar kan sägas mycket.  Det enda jag skulle vilja rekommendera är att du alltid bör ha en eller flera som kan sägas vara ”vittnesbördstitlar”, böcker skrivna av människor som kommit till tro i vuxen ålder. Aktuella exempel är Göran Skyttes Omvänd, Ingela Agardhs Den stora upptäckten och Elisabeths Sandlunds Drabbad av det oväntade. Fler böcker finns också – och dessa är alltid intressanta – att läsa själv och att ge bort. Annars är församlingens profil viktig, liksom vad du som ansvarig tror säljer.

Generellt kan sägas att lågt pris är viktigt, speciellt om du har många ungdomar och studenter i den gudstjänstfirande församlingen. Adlibris (som är den internetbokhandel jag av gammal vana använder) har en bra funktion som gör att du kan söka på förlag och sedan sortera efter prisnivå. Det gör det möjligt att få hem en hel del billiga(re) böcker som sedan kan säljas till lågt pris. Speciellt de sista böckerna från en tryckning - förlagsresterna -kan säljas till riktigt låga priser på detta sätt!

Inga kommentarer: