2006/03/22

Nya tider, strålande tider...

Skatteverket vill inte längre samla in kyrkoavgiften via skattsedeln vilket kan leda till ett drastiskt tapp för kyrkans medlemstal. Detta kan leda till en mycket svår situation, men den kommer ändå inte att vara utan möjligheter.

* Kyrkan kommer rent faktiskt att ekonomiskt luttras - det blir i ännu högre grad en medlemskyrka.
* Kyrkan kommer att behöva se över sin finansiering, och vissa framsynta församlingar kommer kanske att våga använda ordet "tionde".
* Kyrkan kommer att kunna ställa större krav på Riksantikvarieämbetet m.fl. instanser om bidrag till upprätthållande av det kulturarv som våra kyrkor innebär.

Om skatteverket får som de vill så kommer kyrkans situation att bli drastiskt annorlunda, eftersom människor so själva ska betala sin skatt/sina avgifter ser på pengarna på ett annat sätt än om de aldrig fått hålla dem i handen. Det är uppenbart att detta kan leda till "maxtaxa" för medlemskap, men också till ett kraftigt medlemsfall.

Låt oss inte sörja för mycket över de som lämnar kyrkan av ekonomiska skäl, eller rättare sagt - Minns att deras själar är långt dyrbarare och värdefullare än deras plånböcker och medlemsavgifter!

Inga kommentarer: