2006/03/27

Det fungerar inte!

Reidar Paulsen, norsk församlingsledare och teolog konstaterar i en artikel att kyrkans sekularisering i hopp om att nå människor i det stora hela har misslyckats. Han skriver: "Alt i begynnelsen av 1970-årene vakte det stor oppmerksomhet da metodisten John M. Kelley publiserte ”Why Conservative Churches Are Growing”. Med solid og omfattende tallmateriell visste han at de store såkalte mainline-kirkene – de tradisjonelle protestantiske kirkesamfunnene - tapte medlemmer i stort tempo.
Kelley syntes ikke å være i tvil: konservative kirker hadde vekst; liberale tilbakegang, Han hørte selv til den liberale fløyen og kunne stille spørsmålet slik: ”Hvorfor er de gale kirkene vokser?” Som religionssosiolog svarte han at de liberale menighetene sviktet sin oppgave: å gi mennesker mening."

Varför växer "fel" kyrkor? I Sverige är detta tydligt i många samfund - de liberala, "teologiskt världstillvända" samfunden minskar. I vissa fall, exempelvis Svenska Metodistkyrkan är utplåningen nära. Med ett par undantag står alla församlingar stilla, eller minskar. Undantagen då? Konservativa, omvändelseinriktade, församlingar fast rotade i den tradition som betonade den radikala omvändelsen och det helgade livet och agerandet gentemot nästan. Och som i vissa fall ännu gör det.

1 kommentar:

Anders Lundblad sa...

Kyrkans strategi att sekularisera sitt budskap i hopp om att nå fler påminner om t.ex. New Labour eller nya Moderaterna. Politiska partier söker sig mot mitten för att attrahera fler människor. Problemet är förstås att de tvingas sälja ut en del av sin ideologi i samma veva. Ja, de vinner makten, men det enda som förändras är persongalleriet, inte politikens innehåll.

När kyrkan på ett liknande sätt säljer ut sin tro för att nå fler är problemet större. Ty vad är kyrkan utan sin tro?

Ett politiskt parti kan försvara sitt agerande eftersom maktskiften har ett egenvärde, men det kan knappast kyrkan - vars mandat är så starkt kopplad till sanningsfrågan.

När strategin dessutom är misslyckad, som Reidar säger, kan man ju undra vad som är drivkraften. Jag gissar att sekulariseringen egentligen inte alls är ett försök att nå fler, utan tvärtom ett ideologiskt initiativ: ett alternativ till tron. Som Helle Klein sa en gång: den kristna vänstern ska stå för tvivlet i kyrkan.